LOGO RGB Bez Pozadine brush

Kad želiš sreću da deliš

Na Bananici su odrastale i odrastaju brojne generacije, jer je ona uvek sa nama kada zatreba i nikada ne zaboravlja naše dragocene trenutke. Uspeli smo da već osam decenija činimo značajni deo porodične i nacionalne tradicije upravo zahvaljujući beskompromisnom kvalitetu, vrhunskim sastojcima, jedinstvenom ukusu i mirisu i prepoznatljivom obliku koji je čine nezamenljivom poslasticom.

Bananicina životna priča počela je 1938. godine, a njen tvorac je majstor Franja Vaja, Vrščanin, koji je vrhunsko znanje o čokoladi i čokoladnim slatkišima sticao u Slovačkoj i Mađarskoj. Preuzevši fabriku "Roda", preteču današnjeg "Štarka" stvorio je prvu čokoladnu bananicu, za koju je dobio 1,5 dinara od tadašnjih vlasti, kao nagradu za novi proizvod na tržištu.


U početku je masa za Bananice pravljena od sirovih belanaca (danas se koriste belanca u prahu) i ručno izlivana improvizovanim poslastičarskim fišecima u kalupe obložene skrobnim brašnom da se masa ne zalepi sve do 1965, kada je kupljena mašina za livenje. Agar-agar, morska alga koja se i danas koristi za njeno želiranje, stizala je u tankim, dugačkim, osušenim trakama. Potom se potapala u vodu, bubrila i dodavala masi za Bananice. Do 1960. godine Bananica je čokoladom prelivana ručno, a onda je kupljena za to vreme najsavremenija mašina, koja je preuzela taj deo posla. Danas, uz najkvalitetnije prirodne sirovine i najsavremeniju automatsku opremu za pakovanje, Štarkova Bananica  je najprodavaniji bar proizvod, a koliko je omiljena, najbolje govori podatak da se u Srbiji godišnje pojede više od 70 miliona Bananica!


Izgled i ukus Bananice u kakvoj danas uživamo nije se menjao od kada je nastala, ali specifičnost Štarkove bananice ostala je "mala tajna" čiju različitost potrošači nepogrešivo prepoznaju u moru sličnih deserta na tržištu. Delimično, tajne je u recepturi čiji sastojci jesu poznati, kao što je alga agar–agar koja se i dan danas koristi za želiranje. Ostatak uspeha i dugovečnosti je u posebnoj privrženosti  majstora svog zanata i svih zaposlenih, koji sa posebnom ljubavlju brinu da Bananica ostane jedine prava i za buduće generacije  koje će  svoje uspomene na detinjstvo takođe, vezivati za uvek istu -  „Štarkovu“ Bananicu, neodoljivu i JEDINU PRAVU.

» bananica.rs